Entitats i veïns s’oposen a la petició del camp solar de Riudoms en el context actual de sequera
El Baix Camp ha vist néixer una nova instal·lació de plaques fotovoltaiques. El camp solar de Riudoms s’ha ubicat al nord del municipi, a tocar de la carretera que va a les Borges del Camp, compta amb 11.000 plaques fotovoltaiques i es preveu que evacuï gairebé 5.000 megawatts quan es faci la línia que l’ha de connectar a la subestació de Cambrils.
Aquest projecte, impulsats per les promotores Fotovoltaica Riudoms, S.L. i Baix Camp Energy, S.L., contemplava poder subministrar-se d’aigua per a netejar les plaques a través de cisternes. Ara, però, l’empresa està obligada a plantar olivers per a fer de barrera visual des de la carretera i cap als veïns dels masos adjacents. I per a poder regar els olivers han demanat permís a l’ACA, l’Agència Catalana de l’Aigua, per poder fer un pou.
S’oposen al pou del camp solar de Riudoms pel context de sequera
El pou del camp solar de Riudoms se subministraria de l’aqüífer del Baix Camp, un aqüífer que es troba en un estat crític i d’on molts pobles s’abasteixen. És per aquest motiu que els veïns han creat una plataforma, ‘Salvem l’aqüífer de Riudoms’. L’objectiu és recollir signatures per a demanar a l’ACA que no doni el permís perquè es construeixi.
L’impulsor de la plataforma Salvem l’aqüífer de Riudoms, Xavier Vives, exposa que “tot l’aqüífer el tenim a mínims, els pagesos tenen molts problemes, el pantà de Riudecanyes està sec, al 2%, i fa anys que no podem regar”. Aquest aqüífer s’estén pel subsol des de Reus fins a Mont-roig, “i l’aigua cada vegada està més avall, els pous estan secs, hi ha gent que ha instal·lat cisternes per poder regar“. És en aquest context, aclareix Vives, que s’oposen a l’autorització per al pou.
Fins ara ja s’han recollit unes 1.000 signatures. A la causa s’hi han sumat entitats com el GEPEC, Unió de Pagesos o Revolta Pagesa, així com agrupacions de Riudoms, com el Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (el CERAP) i La Calderera. L’Ajuntament del poble també s’ha posicionat, diuen, en defensa dels interessos de la gent del poble i els pagesos i pageses.
L’ACA es compromet a “recomanar” l’ús d’aigua externa al camp solar
La preocupació social pel pou del camp solar de Riudoms s’ha dirigit cap a l’Agència Catalana de l’Aigua, que ha mantingut una reunió amb la plataforma, Unió de Pagesos, Revolta Pagesa, Gepec i l’Ajuntament de Riudoms. D’aquesta trobada, i segons fonts de la plataforma, se n’ha obtingut el compromís de l’ACA de ‘recomanar’ a la iniciativa energètica que facin servir aigua externa i preferiblement reaprofitada.
Segons apunten, el poc volum d’aigua previst per als primers anys podria fer prescindible el pou, o reduir-ne notablement el volum d’extracció. Afirmen que l’ACA comprèn les reticències que s’han generat, però argumenta que no pot prohibir l’obertura del pou.
Per arribar a aquest extrem caldria que el Parlament decretés l’emergència climàtica a la zona i hi apliqués les restriccions pertinents, un escenari que, a hores d’ara, no es contempla. Segons les fonts consultades per Canal Reus, les empreses energètiques han demanat l’obertura d’un pou per aprofitament, és a dir, per a un ús que no sigui d’explotació agrícola, per exemple.
La petició s’ha d’ajustar a la necessitat d’aigua, i n’haurien demanat 3.000 metres cúbics l’any. L’ACA sí que tindria potestat per rebaixar aquesta quantitat si la considera excessiva i ajustar-la, exclusivament, a la que calgui per regar les oliveres.