S’incorporen informadors ambientals en zones fluvials de la demarcació

per: Mireia Jansà Mata

Capafonts i la Febró són dos dels municipis beneficiats amb aquests professionals que, a més d’incidir sobre el civisme i l’educació ambiental dels visitants, ajuden a fer una millor diagnosi de les problemàtiques globals de conservació d’aquests espais.

L’estiu és una època en què molts espais naturals reben força visitants, sobretot si són en zones fluvials i entorns d’aigua. És per això que des d’aquest estiu, el departament d’Acció Climàtica i la Diputació de Tarragona han incorporat nou informadors ambientals en deu zones de la demarcació, com les Tosques de Capafonts i els Gorgs de la Febró.

Aquests professionals realitzen tasques d’acollida i informació al visitant, de suport de regulació de l’ús de l’espai i de gestió d’incidències i d’emergències. Així mateix, es coordinen amb els ajuntaments de la zona, Cos d’Agents Rurals o les Associacions de Defensa Forestal i també recullen dades per analitzar l’afluència d’aquests espais.

I és que, malgrat la sequera que es viu a la demarcació, el turisme fluvial i de muntanya va en augment des de la pandèmia, fet pel qual s’ha vist necessari la incorporació d’aquests perfils en aquests espais. Des dels ajuntaments d’aquesta zona del Baix Camp veuen en bons ulls la mesura, però consideren que des de les institucions “no els tenen en compte a l’hora de decidir sobre com gestionar aquests espais”.

Per altra banda, també consideren que aquests espais, “tard o d’hora s’hauran de regular”. En aquest sentit, la creació del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades en seria la via per fer-ho.

D’aquesta manera la demarcació se suma per primera vegada a aquest dispositiu que l’any passat va atendre a més de 277.000 visitants a la demarcació de Girona i a la Catalunya Central. Concretament, hi ha servei d’informadors ambientals al niu de l’Àliga-riu Glorieta (Alt Camp), al Toll de l’Olla i Font de la Llúdriga-riu Brugent (Alt Camp i Baix Camp), als gorgs del riu Gaià i del riu Brugent (Alt Camp), a l’Albereda de Santes Creus (Alt Camp) i a les Tosques de Capafonts i Gorgs de la Febró(Baix Camp).

Així mateix, també hi haurà informadors i informadores ambientals que donaran servei a les zones de les Olles i de la Fontcalda (Terra Alta), dos dels espais fluvials amb més pressió a les Terres de l’Ebre.

Informadors ambientals als Parcs Naturals de la Generalitat de Catalunya

A més del dispositiu en els espais fluvials de Tarragona, les Terres de l’Ebre, la Catalunya Central i Girona, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també desplegarà més informadors i informadores ambientals als parcs naturals de la Generalitat, especialment aquells que durant aquesta època reben un major nombre de visitants.

En total, hi haurà 134 persones que s’aniran incorporant entre aquest mes i el vinent i que es distribuiran pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Parc Natural de Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural dels Ports, el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

La presència dels informadors es complementarà amb altres mesures per regular l’accés i evitar aglomeracions que posin en risc la capacitat d’acollida del medi natural com ara zones d’estacionament regulades, l’habilitació de autobusos llançadora o el tancament de l’accés motoritzat a zones altament sensibles.

AGENDA

RELACIONATS