La URV estudiarà l’impacte psicològic del caos de Rodalies

per: Jordi Olària Gras

Les vivències dels usuaris encaixarien amb símptomes de l’impacte psicològic de l’estrès de llarga durada

El caos a la xarxa ferroviària té un impacte negatiu en la salut dels seus usuaris. Aquesta és la hipòtesi que vol contrastar un estudi de la Universitat Rovira i Virgili que es posarà en marxa aquest mes de març. Una iniciativa que sorgeix d’una trobada amb la plataforma Dignitat a les Vies en la qual els van explicar el dia a dia dels usuaris.

Un dels investigadors, i professor lector del departament de Psicologia de la URV, és Sergi Martín Arbós. Explica que “això que ens exposaven ens ressonava molt a un tema conegut en psicologia que és l’exposició a un estrès de llarga durada o crònic“. Aclareix que “els símptomes que ens explicaven també ens encaixaven en aquest perfil”.

La URV estudiarà l’impacte psicològic del caos ferroviari

La hipòtesi inicial és “que les persones que fan servir Rodalies amb freqüència tindran més símptomes de malestar psicològic que les persones que no fan servir aquest servei”, apunta Martín Arbós. Per comprovar-ho s’habilitaran qüestionaris psicològics digitals, perquè els responguin usuaris habituals de Rodalies, usuaris ocasionals i persones que no fan servir mai el tren.

L’impacte de l’estrès en la salut mental i física està àmpliament demostrat, i en aquest cas s’avaluaran simptomatologies pròpies d’un estrès de llarga durada, com l’ansietat, la depressió, l’hostilitat o els problemes del son. Martín Arbós detalla que “d’una banda, volem constatar el que ens diuen les persones afectades i posar sobre la taula de manera científica i empírica si el que elles exposen es dona o es dona de manera comprovable científicament“.

L’estudi com una eina per als gestors del servei

A més, “d’altra banda, pensem que això pot ser útil perquè els responsables de gestionar el sistema de transport també siguin conscients de les conseqüències de la situació que tenim ara mateix”. L’estudi recollirà dades qualitatives, és a dir, explicacions dels participants sobre l’impacte de la situació en la seva vida quotidiana, amb la feina, la família o els amics. A més, també se’n recolliran de quantitatives, que són les que podrien donar els primers resultats preliminars als volts de l’estiu.

AGENDA

RELACIONATS