La URV investiga la relació entre alguns químics i la diabetis gestacional

per: Paula Jansà

Aquestes substàncies químiques es poden trobar als sabons, cremes o carmanyoles. La voluntat de l’estudi de la URV és implementar un programa pilot de prevenció durant l’embaràs.

L’embaràs és un període molt sensible a l’exposició a substàncies tòxiques tant per la mare com pel nadó. És per això que al llarg dels anys, la investigació ha avançat i s’han definit algunes pautes que milloren aquest període de gestació i prevenen malalties futures pel nadó, com poden ser la limitació de la cafeïna i la prohibició d’alguns aliments o productes químics, entre d’altres.

Ara, un estudi impulsat per la URV, vol estudiar els efectes de l’exposició de les dones embarassades a substàncies químiques nocives i quin paper tenen aquestes en la diabetis gestacional, una patologia que ha augmentat considerablement les últimes dècades a Catalunya on es diagnostica al voltant del 10% dels embarassos.

Les substàncies que s’estan analitzant es troben en productes que utilitzem en el nostre dia a dia, com al plàstic de les carmanyoles, als additius dels productes de cura personal, com ara els parabens que s’afegeixen als sabons, cremes o proteccions solars, o els pesticides i retardants de flama, entre d’altres. La finalitat del projecte és dur a terme un pla de prevenció i proporcionar recomanacions per a la seva reducció.

Es vol implementar el pla de prevenció

De moment el projecte es troba en fase molt inicial, i s’han agafat mostres biològiques de 25 pacients per conèixer quines són les substàncies a les quals estan majoritàriament exposades durant l’embaràs i entendre com es distribueixen pel cos. La idea és analitzar fins a 400 mostres per poder fer un estudi epidemiològic. En una tercera fase, ja prevista per a d’aquí a dos anys, es vol implementar el pla de prevenció.

AGENDA

15 de Setembre

RELACIONATS