Els desafiaments dels habitatges multifamiliars temes centrals de l’International Research Forum

per: Lídia Porta, Paula Montalvo

La ciutat de Tarragona ha acollit la 7a edició de l’International Research Forum on Multi-owned Properties.

El mercat de l’habitatge viu un moment de grans desafiaments. Tot i haver superat la crisi econòmica provocada per la covid-19, els preus dels habitatges continuen a l’alça, fet que dificulta, encara més, l’accés a l’habitatge a molts ciutadans i ciutadanes. A banda dels preus, l’oferta continua sent insuficient. Aquest fet se suma a l‘augment de la gentrificació i a la falta d’habitatges assequibles per a les famílies de classe mitjana i baixa.

Per tractar aquestes problemàtiques, Tarragona ha acollit la 7a edició de l‘International Research Forum on Multi-owned Properties organitzat pel City Futures Research Center de la Universitat de Sidney i la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV. En aquesta, trenta-sis investigadors d’onze països i cinc continents van debatre sobre els reptes que enfronten els edificis multifamiliars amb propietat horitzontal i altres maneres de viure en comunitat.

Rehabilitació i manteniment dels edificis, reptes indispensables per a una millora del mercat de l’habitatge

El principal repte que van identificar va ser la necessitat de rehabilitar i mantenir aquests edificis, que en molts casos estan molt envellits i necessiten adaptar-se als estàndards actuals d’estructura, d’habitabilitat i eficiència energètica. Tal com relata Marina Pueyo, investigadora apta doctoral de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV, tot i que els canvis són necessaris per garantir la seguretat, plantegen alguns problemes de viabilitat econòmica. A més a més, poden provocar processos de gentrificació, pèrdua de la propietat i un augment de la població inquilina i turística.

Alternatives al model de propietat horitzontal

En aquest fòrum també es van poder tractar alternatives al model de propietat horitzontal que regna a Espanya, el qual consisteix que diverses persones són propietàries de diferents parts d’un edifici i que comparteixen unes zones comunes com jardins o passadissos. Alguns d’ells són les cooperatives amb cessió d’ús o les tinències intermèdies, les quals ja formen part del Codi Civil català. Aquestes, tal com indica Pueyo se situen en un punt entremig entre la propietat i el lloguer oferint opcions com la propietat compartida o la propietat temporal. Les tinències, per tant, s’adapten a les circumstàncies econòmiques i aspiracions vitals de les famílies que no poden accedir a un habitatge pel seu elevat cost, però que tampoc volen llogar a causa de la inestabilitat que això comporta.

La Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV treballa amb l’objectiu de crear una plataforma estable en recerca, docència i transferència de coneixements en matèria d’habitatge des d’un punt de vista interdisciplinari i internacional.

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS