Es tracta d’un homenatge institucional a la traducció literària i a una figura cabdal de la cultura catalana
Aquest dimarts s’ha presentat el Memorial Joaquim Mallafrè. De tribu i de polis, un nou acte cultural que se celebrarà cada any coincidint amb el Dia Internacional de la Traducció. A iniciativa de la Fundació Privada Reddis, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus i el Centre de Lectura, el Memorial neix per retre homenatge al traductor i lingüista Joaquim Mallafrè Gavaldà i per fer valdre el paper essencial de la traducció literària com a pont entre llengües i cultures.
La primera edició tindrà lloc el 30 de setembre a la Sala d’Actes del Centre de Lectura de Reus, amb un acte on hi participaran el poeta i traductor Francesc Parcerisas i l’escriptor i comunicador Jordi Llavina, que conversaran sobre la traducció com a pràctica creativa i vehicle cultural.
Durant la seva intervenció el president de la Fundació Privada Reddis, Lluís Colomés, ha destacat que: “Des de la Fundació hem volgut impulsar aquest Memorial per posar en valor la figura d’un reusenc que ha estat fonamental per a la cultura catalana. Alhora, el memorial és una manera de situar la traducció literària al centre del fet cultural i de reconèixer el paper discret, però essencial, dels qui fan arribar la literatura més enllà de les fronteres lingüístiques.”
Per la seva banda, Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha destacat Mallafrè com “una persona compromesa amb la vida cultural i associativa de Reus a qui volem recordar amb la creació d’aquest memorial”, ha explicat
Un reconeixement als bons traductors
El memorial vol ser també un reconeixement als bons traductors que faciliten l’accés al món de la literatura a la població. A cada edició, es retrà homenatge a un traductor o traductora de referència amb una litografia numerada i original de l’artista Teresa Felip Capdevila i es durà a terme una conversa oberta al públic amb la persona convidada-
Per la seva banda Empar Pont, presidenta del Centre de Lectura de Reus, ha remarcat: “Des del Centre de Lectura hem apostat decididament pel Memorial Joaquim Mallafrè pel que suposa de reconeixement de la seva trajectòria personal com a traductor i escriptor però també per la seva vàlua personal. Mallafrè va estar lligat al Centre des de ben jove“. Va tenir diverses responsabilitats directives, en la Secció de Llengua i Literatura, com a responsable de la revista i les edicions”, afegia Pont.
Amb aquest Memorial, Reus reforça el seu paper com a ciutat de cultura viva i memòria crítica, alhora que consolida el llegat d’un dels seus ciutadans més il·lustres i reivindica la traducció com a pont fonamental entre llengües i sensibilitats.