Aquest esport ajuda a millorar el benestar físic i mental dels gossos i dels seus guies
Completar un circuit d’obstacles en el menor temps possible i sense cometre cap error, aquest és l’objectiu de l’agilitat canina, també coneguda com a agility. Es tracta d’una disciplina reconeguda com a esport per la Federació Catalana d’Agility que compta amb un circuit de competicions actiu i que involucra a gossos i persones.
La pràctica d’aquest esport requereix potència, precisió, equilibri i velocitat, però sobretot complicitat i compenetració, ja que els cans han d’anar seguint les indicacions de veu, gestos i llenguatge corporal del seu guia per superar el recorregut amb èxit.
Reforç del vincle amb el gos
L’obediència i la tècnica són les bases d’aquest esport, que té múltiples beneficis per les persones, però també pels cans. “Per als humans, el benefici més palpable és la millora del benestar físic. D’altra banda, durant les competicions, els animals s’acostumen a certs estímuls, per exemple el soroll, que, a posteriori, els facilita la convivència amb altres gossos”, detalla Gerard Barberà, president del Club Agility Neo Reus.
Des de l’any 2009, el Club Agility Neo Reus promou aquesta pràctica, i setmanalment, hi assisteixen gossos de diferents races i mides, i persones de totes les edats. Ara bé, encara que qualsevol gos pot practicar l’agility, algunes races tenen certs trets físics i cognitius que els permeten ser més competitius, com ara els ‘border collie’, els ‘teckel’, els ‘pastor belga malinois’ o els ‘working cocker’.
Els animals poden començar a competir a partir dels 18 mesos, quan el seu desenvolupament físic ho permet. D’altra banda, es recomana la retirada de la competició a partir dels 9 o 10 anys, per evitar problemes articulars i lesius.