del 26 de Juliol fins el 3 d'Agost

Festa Major d’Almoster

El govern reivindica haver executat “un 44,5%” del Pla d’Acció Municipal de Reus

per: Jordi Olària Gras

Afegeixen que, del Pla d’Acció Municipal de Reus, se n’han engegat un 93,5% de les mesures previstes

Fa unes setmanes que tant el govern municipal com els partits reusencs fan balanç de la primera meitat del mandat 2023-2027. Un balanç que aquest dimecres ha arribat per al PAM, el Pla d’Acció Municipal de Reus. És a dir, que el govern ha passat revista del nivell d’execució d’aquelles polítiques i mesures que es va comprometre a executar ara fa vora dos anys.

Com ja va fer l’alcaldessa durant la conferència de meitat de mandat, el govern fa un bon balanç de la feina feta fins ara amb el PAM com a full de ruta. Els discursos en relació amb el Pla d’Acció Municipal de Reus també mantenen la línia de la valoració que, per separat, feien el PSC, Esquerra Republicana i Ara Reus de la seva tasca al consistori.

Un balanç que, com també era d’esperar, contradeien els grups de l’oposició durant les valoracions de mig mandat. Junts mantenia que el govern viu de mandats passats —liderats per l’actual cap de l’oposició—. El PP criticava la falta d’escolta per part del consistori, i la CUP carregava contra la “ciutat aparador” que asseguren que promulga el govern.

La roda de premsa s’ha fet, justament, al costat dels edificis assequibles que es construeixen a Mas Iglesias

El govern treu pit de l’execució del Pla d’Acció Municipal de Reus

Habitatge, creixement econòmic i sostenibilitat són la punta de llança de l’actuació de l’Ajuntament segons el govern municipal. L’equip liderat per Sandra Guaita ha donat comptes, aquest dimecres, de l’estat del Pla d’Acció Municipal de Reus. El PSC, Esquerra i Ara Reus han tret pit de l’evolució de les actuacions previstes per aquest mandat.

L’alcaldessa, Sandra Guaita, ha assegurat que “tenim una execució del 44,5%, un percentatge del qual l’equip de govern se sent orgullós i que és el que planificàvem”. Guaita subratlla, de fet, que “encara no estem ni en el segon any de PAM —es va presentar el desembre del 2023— i creiem que és el percentatge adequat”.

Segons les dades del mateix govern, les polítiques per millorar l’accés a l’habitatge s’han desplegat en un 63% del total previst. Posa d’exemple els vora 200 pisos assequibles que s’estan aixecant entre l’antiga Hispània i Mas Iglesias.

L’estratègia de projecció exterior, aposta transversal per atraure turisme i inversions

En matèria econòmica s’ha posat l’accent en mesures com el Reus Espais Vius i el programa Reempresa o l’ampliació d’oferta turística a través del vermut o la reforma del Gaudí Centre. Tot plegat emmarcat en l’estratègia per captar visitants i inversions. És un dels objectius que persegueix el segon eix del Pla d’Acció Municipal de Reus segons exposa el govern.

La primera tinent d’alcaldessa i regidora de Projecció de Ciutat de l’Ajuntament de Reus, Noemí Llauradó, apunta que “hem explicat aquesta estratègia de projecció exterior a tots els agents econòmics i socials de la nostra ciutat perquè se la facin seva”. Llauradó insisteix que “aquesta estratègia no és només del govern o de l’Ajuntament, sinó que és una estratègia de la ciutat, i hem de compartir aquest relat cap enfora com a ciutat”.

Pla d'Acció Municipal de Reus
Imatge de l’equip de govern durant el balanç del Pla d’Acció Municipal de Reus

Es manté l’aposta per l’energia verda en el Pla d’Acció Municipal de Reus

En el tercer eix s’han destacat les polítiques per a la sostenibilitat i el medi ambient. Un exemple és el projecte Renatur, per endreçar i millorar barrancs i rieres i per crear refugis climàtics, per exemple, a les escoles de la ciutat. Una altra línia és l’energètica, amb mesures d’eficiència, però també d’autogeneració. El tercer tinent d’alcaldessa i regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio Angosto,

“Reus s’ha posicionat com la cinquena ciutat de Catalunya que ha instal·lat més placa solar fotovoltaica“. Entre altres projectes destaquen les que s’han col·locat al Pavelló Olímpic, a Redessa, al Tecnoparc o les de la comunitat energètica del polígon AgroReus.

S’hi sumen els projectes ja engegats del Mercat Central i l’escola Rubió i Ors, com els contractes licitats per a La Vitxeta, el Pi del Burgar o l’edifici Cepid. A més, hi ha un altre projecte previst per instal·lar bateries de gran capacitat al Pavelló Olímpic com a primera prova d’aquesta nova línia de desplegament. La roda de premsa d’aquest dimecres respon, segons el govern, al compromís de retre comptes amb la ciutadania del Pla d’Acció Municipal de Reus dos cops l’any.

Fil de notícies

RELACIONATS