Una canonada de 8 km que faria arribar l’aigua de l’Ebre a la seva xarxa de regadiu
El pantà dels Guiamets està treballant una solució amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per a poder connectar la xarxa de regadiu amb el riu l’any vinent, el 2025. Es tracta d’una solució que s’ha trobat entre les dues entitats, preveient que el projecte que aquest passat mes de gener va proposar la Generalitat de Catalunya podria no arribar fins l’any 2030.
La situació crítica dels Guiamets va alarmar a la Hidrogràfica, que és d’on depèn aquest embassament, ja que es troba en conca ebrenca. El projecte presentat per la Generalitat els semblava un bon plantejament, però ni per 2027 (que era la primera data que es va posar sobre la taula) arribava a temps per salvar el sector.
Per tant, en una reunió el mes de març d’aquest 2024, la Confederació i els regants van pactar fer una canalització per a portar la captació que Guiamets té assignada amb aigua de l’Ebre fins als canals de reg del pantà. Una alternativa que no tardaria tant: podria estar en marxa ja l’any 2025.
Es tracta d’una canonada de només 8 quilòmetres. Una obra que voldrien haver tirat endavant per la via d’emergència, de manera que haurien pogut regar aquest mateix estiu. Tot justificant, diuen des de la Comunitat de Regants, la més que segura mortaldat de les plantacions. El Ministeri de Transició Ecològica, però, no els ho va acceptar.
Margalef continua confiant en el projectes de la Generalitat
El Pantà de Margalef, tot i formar part també de la conca de l’Ebre, no compta amb tanta facilitat per a construir la connexió amb l’Ebre com passa amb Guiamets. Però aquesta dificultat no ha fet que la Comunitat de Regants no hagi buscat les seves pròpies alternatives.
Una opció que es va arribar a implementar va ser una connexió d’emergència amb el final de la xarxa de Garrigues Sud. Va ser una actuació perquè en cas d’emergència, els municipis que ho necessitessin poguessin tenir assegurada l’aigua d’ús de boca. A més d’això, també es va intentar fer un reg total o parcial de les plantacions amb aquella connexió. Cosa que no va ser possible perquè les canonades eren molt primes i no permetien tenir una capacitat suficient per a l’agricultura.
Amb tot, esperen que el projecte de canonades de la Generalitat pugui arribar molt abans del que es va anunciar inicialment.
Riudecanyes, esperançada amb la planta regeneradora de Reus
Canviant de conca, però en una situació similar, es troba la Comunitat de Regants de Riudecanyes. El projecte que ells esperen com a solució és la Planta Regeneradora de la Depuradora de Reus. Una instal·lació que ja ha iniciat el curs burocràtic perquè sigui una realitat, però sense ser declarada d’emergència. Un fet que provoca una lentitud que no serveix pels pagesos.
Alternatives, diuen, al Baix Camp n’hi ha poques. Segons Prats, l’única aigua que queda és la de les depuradores, ja que els pantans sense pluja no s’omple i els pous cada vegada estan més secs i en perill de salinització.