Els pagesos demanen investigació per mantenir els avellaners al Camp de Tarragona vius

per: Paula Montalvo

La falta del reg i el canvi climàtic han portat que els avellaners no sigui resilient als canvis que està patint aquests darrers anys

Unió de Pagesos alerta de l’alta mortaldat dels avellaners al Camp de Tarragona a causa de la falta d’aigua en les darreres temporades. Més de 1.400 hectàrees d’avellaner mort, amb el canvi climàtic com a culpable: ja sigui per la falta d’aigua de reg, de pluges, o els canvis sobtats de temperatures. I els que no han mort, han minvat la seva producció.

Segons Unió de Pagesos, a Catalunya es produeixen avellanes a Tarragona i Girona. Un any normal, es cullen unes 10.000 tones d’avellana arreu del país. Aquest 2024, seran només 2.000 o 2.500 tones. Cal tenir en compte que els fruits del Camp de Tarragona són el 90% del volum, respecte Girona que només representa el 10% aproximadament.

Més investigació per conèixer l’avellana del futur

La solució, asseguren, és buscar quina varietat d’avellaner és més resilient a aquests canvis de clima. Per així aconseguir que el sector no es perdi. Una solució que passa per a potenciar la investigació i determinar quin avellaner és l’adient.

També demanen ajudes, sobretot als pagesos joves. Un sector de la pagesia que fa poc han fet grans inversions per a tirar endavant amb el negoci i ara es troben desemparats.

Fil de notícies

AGENDA

RELACIONATS