El ple de Reus afegeix llenya al foc del trasllat de l’estació d’autobusos

per: Jordi Olària Gras

El govern s’ha alineat amb l’entitat veïnal que hi dona suport, mentre que l’oposició s’ha valgut de la plataforma contrària al trasllat de l’estació d’autobusos

trasllat de l'estació d'autobusos
Membres de la Plataforma en Defensa del Parc de Mas Iglesias han assistit al ple

El trasllat de l’estació d’autobusos a Mas Iglesias ha capitalitzat el ple de l’Ajuntament de Reus d’aquest divendres. Entre abans i durant la sessió s’hauria pogut tractar fins a quatre vegades, en línies diferents. Per una banda, el govern ha aprovat, en junta de portaveus, el posicionament de l’associació de veïns El Roserar de Mas Iglesias, favorable al projecte.

El regidor no adscrit José Ruiz ha evidenciat que el regidor socialista de govern Daniel Marcos l’havia animat a presentar una moció en defensa d’aquest posicionament. “Com que no vaig respondre, vostès ho han fet a correcuita a portaveus”.

Fins i tot ha ironitzat amb aquest intent d’instrumentalització dient que “soc conscient que s’han adonat que necessiten una persona com jo al seu govern i no saben com dir-m’ho”. Ha reblat, fins i tot, que “només cal que en parlem, prometo ajudar sense cobrar més del que ja tinc estipulat per les meves assistències com a regidor no adscrit”.

El trasllat de l’estació d’autobusos encén els ànims al ple

Les bancades del públic les han omplert membres de la Plataforma en Defensa del Parc de Mas Iglesias. Ruiz s’hi ha dirigit parafrasejant el president Torra amb un “apreteu” ben explícit. També s’hi ha dirigit la CUP, per boca de la seva portaveu municipal Mònica Pàmies, que els ha animat a mantenir les seves reivindicacions alertant-los que “la lluita serà llarga”.

En contra del trasllat de l’estació d’autobusos, fins a tres grups de l’oposició han plantejat mocions pràcticament idèntiques fent-se ressò de la Plataforma, contrària al trasllat de l’estació. La de Junts ha rebut esmenes de la CUP que s’han acceptat, i ha rebut el suport de tota l’oposició i el vot en contra del govern, que ha tombat totes tres propostes. Junts i la CUP s’han abstingut a la del PP, i els cupaires han votat en contra de la de Vox.

En general, des de l’oposició s’ha atacat el govern per no haver plantejat un projecte d’aquesta magnitud durant la campanya electoral. Sobretot als dos socis que dirigien l’Ajuntament amb Junts durant el mandat anterior, ERC i Ara Reus. La regidora de Junts Mariluz Caballero s’hi ha dirigit preguntant-se si “ERC i Ara reus s’han convertit en una simple comparsa del PSC?”.

Critiquen la “falta de comunicació” en el trasllat de l’estació d’autobusos

Caballero ha etzibat que “si cap dels tres portaven aquest projecte als programes electorals, és evident que no té l’aval de les urnes“. L’oposició també considera carrega contra la gestió de tot plegat que ha fet el govern. El portaveu del grup municipal de Vox, Julio Pardo, ha sentenciat que “hi ha hagut una evident falta de comiunicació amb els veïns; el govern ha aconseguit fraccionar la població“.

En una línia similar s’ha expressat la portaveu del grup municipal de PP, Sílvia Virgili; “és evident que, ara més que mai, des de l’equip de govern els caldrà donar les explicacions oportunes per solucionar aquest desconcert”. Dirigint-se a la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, li ha recriminat que “per les explicacions que estava donant, els assitens feien que no amb el cap; sembla que haurà de donar moltes més explicacions després de la seva intervenció”.

El govern subratlla que només hi ha un avantprojecte

El debat s’ha vist interromput, en més d’una ocasió, pel soroll provocat des de les bancades del públic, i l’alcaldessa ha reclamat repetidament silenci. La mateixa Sandra Guaita ha recriminat que l’oposició hagi volgut treure rèdit polític de tota aquesta situació. “Estaria bé que el consens que ha tingut una part de la ciutadania per un projecte que consideren just, també l’haguessin pogut fer els regidors de l’oposició”.

“Si el projecte ho val, no entenc per què s’han presentat tres mocions idèntiques per defensar un projecte únic”, ha reblat Guaita per tancar el debat. El posicionament del govern durant la discussió l’ha defensat la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, que ha volgut deixar clar que “estem en un procés, no estem en un final, m’atreviria a dir que som a l’inici d’un projecte, és un avantprojecte“.

Per mirar de tranquil·litzar els ànims del públic també ha anunciat que “pròximament es convocaran les reunions de caràcter més tècnic amb les entitats veïnals implicades i els grups municipals”. Una declaració que no ha convençut als membres de la Plataforma presents al plenari.

Fil de notícies

AGENDA

28 de Setembre

RELACIONATS