Ernest París trenca el seu silenci a Canal Reus

per: Marc Càmara

El qui va ser regidor d’ICV a l’Ajuntament de Reus, Ernest París, investigat en el cas INNOVA, considera que ja és hora que s’aixequin totes les sospites sobre els imputats

Ernest París ha estat el protagonista de l’entrevista especial del Notícies de Canal Reus d’aquest dimecres. París, que va ser regidor d’Iniciativa per Catalunya els Verds des del 2007 i fins al 2011 a l’Ajuntament de Reus, és un dels investigats en el cas INNOVA.

Concretament, París és un dels acusats en una de les peces separades de la macrocausa, la que investiga un aval presumptament irregular, de fins a 3 milions d’euros, que el consistori va aprovar per la constitució de l’empresa mixta Shirota Functional Foods (SFF). Un aval que París va ratificar a la Junta General d’INNOVA el febrer de l’any 2008.

Ernest París: la primera entrevista del cas INNOVA

París és el primer dels investigats en el cas INNOVA que ofereix una entrevista a Canal Reus. Una causa que encara no està tancada i que, de fet, espera dia per a la celebració del judici oral a l’Audiència Provincial de Tarragona. De fet, la peça en la qual es troba Ernest París, la de cas Shirota, també està pendent de la fixació de data per al judici oral.

París assegura que està cansat de ser assenyalat per haver aixecat el dit en una votació “amb llum i taquígrafs” en el marc d’una sessió plenària on se sobrentén que es compta amb “totes les garanties jurídiques“. De fet, una de les vicissituds de la causa és el paper que van jugar el secretari de l’Ajuntament i també l’interventor municipal, que no van alertar del perill de l’aprovació de l’aval. Segons els escrits del jutge que ha instruït la causa, no tenien competències en les sessions d’INNOVA.

Ernest París considera que l’aval estava garantit jurídicament

París, en aquest aspecte, assegura que “no em toca a mi discernir per quines figures ha d’estar assessorada una Junta General d’INNOVA, però tots els que érem allà i que vam aixecar el dit teníem clar que la votació tenia la consistència jurídica que calia“. De fet, l’entrevistat admet que va votar a favor condicionat per un determinat nombre de consideracions. Entre elles, que l’aval es retornés com més ràpidament millor.

Ara bé, París assegura que “políticament, a la ciutat de Reus no li convenia una operació com aquesta“. Insisteix que a la segona reunió de Shirota, ell va dimitir del consell d’administració de l’empresa perquè “la ciutat tenia altres problemes de què ocupar-se“. Però insisteix que no tenia en cap cas clar que l’aval tingués algun tipus de situació “viciada jurídicament“.

La ignorància deliberada

Per tot plegat, el jutge instructor del cas Shirota i de la macrocausa d’INNOVA, sempre ha assegurat que els regidors votaven sense tenir tota la informació d’allò que votaven i sense exigir-la. Un argument jurídic que s’anomena ignorància deliberada. París diu a l’entrevista a Canal Reus que aquest és un extrem “molt forçat“.

No saber o no voler saber que el que tu fas és delictiu“, diu París, que argumenta que “tothom pot ser regidor d’un Ajuntament” i no necessàriament ha de tenir els coneixements de dret civil i societari. Per això apel·la als “juristes que assessoren els regidors electes” i insisteix: “no busquin en els regidors que van aixecar el dia si ningú ens va advertir que allò no era legal“.

Amb tot, París va manifestar en seu judicial, en una altra causa, la del Tecnoparc, que els regidors eren uns “floreros” i que no tenien tota la informació d’allò que passava als consells d’administració. “Tot se’ns donava fet i vaig dir-li a l’alcalde que no calia que jo fos allà pel simple fet de complir una quota política“.

Ernest París confia en la innocència de tots els implicats

El cas Shirota va tenir una derivada comptable que va ser jutjada al Tribunal de Cuentas del Regne d’Espanya i que va acabar amb l’exoneració de tots els implicats. De fet, l’Ajuntament de Reus va ser condemnat a pagar les costes de tot plegat.

Per això hi ha qui assegura que, sense delicte comptable, és molt difícil que es pugui imputar un delicte penal. París és partidari d’aquest argument per bé que la causa continua oberta.

Tampoc entén París que s’hagin desimputat els responsables de les empreses que van participar també de Shirota, com La Morella Nuts, que algunes informacions apunten que s’haurien beneficiat de l’operació.

Mira l’especial informatiu de Canal Reus

Fil de notícies

AGENDA

28 de Novembre

28 d'Octubre

RELACIONATS